Відкриття персонального проєкту “art/teka” в Національному музеї українського декоративного мистецтванародного

 

01 жовтня о 17.00 у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва відкривається виставковий проект який презентує мистецькі пошуки та здобутки відомої художниці-керамістки Олесі Дворак-Галік.
В експозиції представлені скульптурна пластика, живопис, тематичні керамічні пласти, фото та відео, інсталяції. Авторка звертається до вічної теми пізнання світу та еволюції людської свідомості. Розвиток та вдосконалення особистості, пошуки свого місця у швидкомінливому сучасному просторі, значення культурного середовища, книжкової мудрості та мистецької краси у становленні людини – це поле дослідження та натхнення художниці. Небайдужа, цілеспрямована, з активною життєвою позицією, Олеся закликає до вдумливого ставлення до мистецтва, культури, уваги до близьких людей. «Кожен із нас пише свою книгу життя», – стверджує вона. Проєкт «art/teka» – це перш за все – роздуми про життя та його наповнення для кожної людини.
Олеся народилася в Ужгороді. Ще в дитинстві батьки віддали доньку до образотворчої студії Золтана Баконія, згодом, значну роль у формуванні особистості відіграли педагоги Людмила Аверкієва, Павло Балла та Надія Дідик. Олеся закінчила Ужгородське училище прикладного мистецтва та Львівську національну академію мистецтв (відділ кераміки).
Улюбленими темами художниці є людина та природа, соціальні та політичні проблеми. Вона є прихильницею просторових композицій, при створенні яких органічно поєднує різні матеріали – кераміку, дерево, метал, текстиль, вторинну сировину тощо. Мисткиня створює арт-об’єкти, що переважно не пов’язані з ужитковістю. Їм притаманна експресія, що досягається завдяки незвичним формам творів. Художниця використовує різнофактурність декорування, геометричну та рослинну орнаментику, грає з формою та кольором.
Олеся Дворак-Галік стала співзасновницею фестивалю «Сучасна кераміка в урбаністичному просторі» – першого мистецького українського проєкту, що заклав фундамент щорічного Всеукраїнського фестивалю сучасної кераміки «ЦеГлина» (від 2013 р.). Значним досягненням Олесі стало створення у 2016 році арт-простору «ЦеглинаАрт», під дахом якого мисткиня, як вправний менеджер, кожного року об’єднує українських керамістів у тематичних виставкових проєктах. Ці акції посіли поважне місце в культурному середовищі України та творчості художників-керамістів. Художниця продовжує генерувати ідеї та згуртовувати навколо себе професіоналів-однодумців і шанувальників мистецтва кераміки.
В планах мисткині – нові проєкти та міжнародний культурний обмін.
Олеся Дворак-Галік – член Національної спілки художників України, учасниця художніх виставок в Україні та за кордоном. Її твори зберігаються в колекціях музеїв України, а також у приватних збірках.
Виставка триватиме до 25 жовтня включно 2020 року.

Надіслати коментарБудь ласка, будьте ввічливі.

Ваш коментар