“Керамічний інтерактив”, стаття у газеті “День” про проєкт”art/teka”

Керамічний інтерактив

У Національному музеї українського народного декоративного мистецтва відкрився виставковий проєкт «АРТтека»
13 жовтня, 2020 – 12:33
ЛЮДИ В МІСТІ

Це перша персональна виставка відомої художниці-керамістки Олесі Дворак-Галік в стінах музею, хоча вона вже багато років є активним учасником багатьох творчих  проєктів.

Сучасна і креативна, виставка відразу бере в інтелектуальний полон відвідувачів і поступово робить їх співучасниками творчого процесу. За задумом авторки, виставковий проєкт наповнений інтерактивом, який має  заохотити публіку не тільки «споживати» сучасне мистецтво, але й ставати його співтворцем.  Саме тому роботи, які представлені в експозиції,  не мають авторських назв, примушують включити власну фантазію та відчути щось своє, особисте.

Представлені керамічні панно, пласти, скульптури, живопис, відеоінсталяції та фотоколажі пов’язані з книжками, бібліотеками, арт-об’єктами, інформацією та місцями, де людина сприймає інформацію. А оригінальне дизайнерське рішення побудови експозиції створює ілюзію великого міста в невеликій музейній залі.

На думку авторки, неважливо, де людина знайде для себе корисну інформацію: читаючи книжки, слухаючи музику, переглядаючи кінострічки і театральні вистави. Головне, щоб у неї виникало бажання такого пошуку без примусу і тиску, а «спожиті» знання приносили насолоду.

«СМАЧНА» ІНФОРМАЦІЯ

Мабуть, тому процес «смакування» чогось нового і цікавого мисткиня порівнює в одній із робіт зі смачною цукеркою «чупа-чупс». Сама ж авторка віддає перевагу поетичним творам, від яких отримує найбільше задоволення.

Задум виставкової серії під назвою «Бібліотека. Люди в місті» почався з графічних робіт до поетичної збірки Олеся Яськіва. Художниця зізнається, що саме поетичні твори її друзів — Вікторії Осташ, Надії Василенко-Коровянської, Ольги Брагіної надихають її на творчі експерименти.

Назва проєкту «АРТтека» пов’язана з теками — своєрідними «інформаційними коробками», в які люди накопичують корисну для себе інформацію — каталоги, мистецькі книжки, журнали тощо.

«Інформаційні коробки» можуть бути різними, стверджує пані Олеся. Приміром, одна із них наповнена грошима. У виконанні художниці — це купюри, які накручуються на керамічні котушки, оформлені стилізованими орнаментами. «З грошима людина може зробити багато цікавого та корисного для людей. Чим більше фінансових можливостей у митця, тим більше можна втілити власних ідей», — пояснює вона.

КНИГИ

Керамічні будинки-книжки, які у великому місті нагадують великі коробки — це також своєрідні скрині з інформацією про людей, які в них мешкають. Зараз багато людей, які втратили свої домівки, втікаючи від війни, тому деякі з них пошкоджені, пояснює авторка.

Одна з цікавих робіт, яка змушує замислитися, розгадуючи керамічний ребус — о це дві справжні автомобільні пружини, на які по спіралі накручені «безкінечники», тобто керамічні елементи у вигляді символів безкінечності.

«Є така теорія, що життя рухається по спіралі і повторюється. Ці процеси є безкінечні — день і ніч, смерть і життя», — пояснює пані Олеся. Частина композиції  пофарбована у жовто-блакитний колір, що також має свій особливий підтекст, символізуючи  циклічність історичних подій, які відбувалися на теренах України.

На виставці представлені також декілька робіт із серії «Дерева». Вони виконані зі справжньої деревини і керамічних елементів. На одному з таких дерев сидить хлопчик з книжкою. Можливо, розглядаючи цю композицію, хтось згадає власне дитинство і бажання сховатися від світу дорослих з улюбленим «читвом». «Мені здається, що людині найбільше потрібно читати в дитинстві, коли вона росте і формується її особистість», — зауважує співрозмовниця.

ЗРІЗ ЕМОЦІЙ

«Вишенька на торті» виставки — інтерактивна інсталяція «Книга життя». «Книга складатиметься з окремих сторінок, які самі відвідувачі залишатимуть на виставці за своїм бажанням. Це може бути якась історія, улюблена поезія або просто окремі думки, записані на листку формату А 4. Потім ми зберемо ці матеріали і зробимо інтерактивну книжку. Це буде зріз емоцій окремих людей. Для нас це дуже цікавий досвід», — впевнена художниця.

До слова, Олеся Дворак-Галік — співзасновниця фестивалю «Сучасна кераміка в урбаністичному просторі» — першого мистецького українського проєкту, що заклав фундамент щорічного Всеукраїнського фестивалю сучасної кераміки «ЦеГлина» (від 2013 р.) Крім того, київська мисткиня вже не один рік об’єднує українських керамістів під дахом арт-простору своєї галереї «ЦеглинаАрт», кожного разу пропонуючи нові, сучасні теми для спільних проєктів, розповідає куратор виставкового проєкту, науковець музею, Ірина Бекетова.

— Виставка»АРТтека» просто чудова!», — ділиться враженнями художник Стас КАДОЧНІКОВ. — В наш час виставляти некомерційні роботи, які не мають ужиткового призначення, а наповнені духовністю, це вражає. Кожна робота інтригує. Не тільки технологією виконання, але й своїм глибоким змістом. Тому і фахівці, і звичайні відвідувачі виставки зможуть знайти і відкрити для себе щось нове…

Марина МАРЧЕНКО
Газета:
Рубрика:

Надіслати коментарБудь ласка, будьте ввічливі.

Ваш коментар